Uitstapje naar de orgelzolders en het Houweling Telecommuseum

Kerk aan het Breeplein in Rotterdam met het orgel. Daar boven de verborgen zolder.
Kerk aan het Breeplein in Rotterdam met het orgel. Daar boven de verborgen zolder.

 

Jaarlijks uitstapje.

 

Door:

Terry Wermeester en

Anja Kleisterlee. 

 

Bezoek aan de Orgelzolders, Vreewijk-tuindorp, het Houweling Telecommuseum en het Chinees restaurant "De Gouden Oceaan".

 

Datum.

19 september 2017 

 

 

 

Op dinsdag 19 september j.l. was het weer zo ver:  Ons jaarlijkse uitje met de leden van Senioren Sport Capelle. Dit keer georganiseerd door Rolf Rosenboom, die een rijke ervaring heeft als Gilde-gids.

 

Eerst met de metro naar Rotterdam en daar stapten we over op tramlijn 25 naar de Bredepleinkerk, waar drie Joodse gezinnen in de oorlog ondergedoken zaten in kleine ruimtes achter het kerkorgel. Deze zolderruimtes waren zeer koud en hadden geen ramen en geen elektriciteit.

In 1944 werd er zelfs een baby geboren! We kregen eerst een lezing met film- en fotobeelden door een boeiend vertellende vrijwilligster. Daarna werden we in groepjes verdeeld en

gingen o.a. de kerkzolders bekijken. Nou, daar waren we wel even stil van! Dat daar mensen hebben gewoond! En gelukkig allemaal de oorlog hebben overleefd!

 

 

 

Wandeling door tuindorp - Vreewijk
Wandeling door tuindorp - Vreewijk

 

Na koffie te hebben gedronken gingen we o.l.v. gidsen een wandeling maken door Tuindorp Vreewijk. Ook deze wisten weer veel interessante dingen over deze wijk en het leuke is dat je alles anders gaat bekijken daardoor. Het weer zat ook mee, we hebben geen druppel regen gehad.

 

Hierna gingen we een prima lunch gebruiken in “Het Ravennest.”

Na de lunch stapten we weer op lijn 25 die ons bij de Vlaggemanstraat bracht, bij het Houweling Telecommuseum. Een gebouw uit 1923 dat nog steeds dienst doet als telefooncentrale herbergt tevens een museum. Een leuk uitstapje, want iedereen herkende wel telefoons, centrales,

telexapparaten en andere apparaten die vroeger gebruikt werden. Een aantal enthousiaste vrijwilligers gaven uitleg hierbij. 

 

Na een borrel en wat hartigs gingen we weer richting Capelle ad IJssel, tenminste..... dat was de bedoeling. Maar het bleek dat de enige lijn van Capelsebrug naar de Terp die momenteel in gebruik was wegens onderhoudswerkzaamheden, een storing had. Er werden bussen ingezet en de bus waar wij in terecht kwamen had volgens mij een cowboy als chauffeur, want ik kwam haden te kort om me staande te houden. In een bepaalde bocht was ik zelfs bang dat de bus zou kantelen! Anja Kleisterlee kwam dan ook straalmisselijk de bus uit bij de Terp.

Al met al waren we ruim een uur later bij restaurant “de gouden oceaan” in Nieuwerk a.d. IJssel dan gepland. Gelukkig hadden ze het eten niet allemaal zelf opgegeten, maar konden we genieten van een heerlijk buffet.

Het was een geslaagde, leerzame en gezellige dag. Ik kijk alweer uit naar volgend jaar!

 

 mvg

Terry Wermeester

Jos Brink
Jos Brink

 

 

Sportuitje van de sportclub ssc .

 

Natuurlijk kent u me niet van de sport zelf maar zo ondertussen weet u allen wel wie Anja Kleisterlee is. Niet samen sporten maar toch mee mogen doen aan jullie uitje.

Dat is fijn  want.....het was weer een toppertje.

Bij de verzameling om 9.00 uur bij de metro was het al weer gelijk een homogene groep. Waar ik me dan ook gelijk weer bij thuis voelde.

Een flauw zonnetje scheen en we gingen op pad naar.....

 

De Breepleinkerk in Rotterdam zuid.

 

We werden hartelijk ontvangen door een zeer vriendelijke gids die zoals later bleek ons een uur informatie zou gaan geven. Geboeid hebben we geluisterd.

Onvoorstelbaar wat zich daar allemaal in de oorlog had afgespeeld.

Drie joodse gezinnen dachten daar zes weken onder te duiken voor de Duitsers  boven bij het orgel maar dat werden maar liefst 34 maanden. 

Zelfs een baby werd daar geboren. Na zelf gekeken te hebben werden we nog stiller. Vreselijk moet het zijn geweest. En dan nog drie weken voor de bevrijding verraden worden is gewoon onmenselijk. Gelukkig is iedereen gered met hulp wat in mijn ogen helden zijn. 

 

Zoiets doen met gevaar voor eigen leven is barmhartigheid ten top.

 

 

Het bijzondere verhaal beschreven
Het bijzondere verhaal beschreven

 

Na de koffie zijn we met elkaar een wandeling gaan maken door het tuindorp Vreewijk. Vraag me niet hoe de architecten daarvan allemaal heetten want dat weet ik echt niet meer. Wel heb ik onthouden dat Berlage het stratenplan heeft ontwikkeld.

Met daartussen de Leede en de Vliet als hoofdsloten.

Kleine huizen voor de arbeiders met voor iedereen een tuin te maken was de bedoeling. Vandaar Tuindorp.

Vele bekende handballers zijn er van het sportcomplex de "Enk" gekomen. 

Zelfs de wieg van een super bekende Nederlander Jos Brink heeft daar gestaan. Allemaal leuk om te horen maar.....

 

Onze magen wilden wel wat lekkers. En dat gebeurde eindelijk in het buurthuis  "het Ravennest". Aldaar werden we vriendelijk ontvangen wat fijn was maar wat nog fijner was, de heerlijke soep, frikandellen, kroketten, loempia,s enz enz. 

We lieten het ons wel smaken en genoten dubbel omdat het wat langer geduurd had.

 

Uitgerust en tevreden van zoveel overvloed vertrokken we naar het volgende onderdeel. Met de tram naar het Houweling Telecommuseum . Gebouw uit 1923 waar de Duitsers een bunker naast gezet hadden wat niet te zien was omdat het met stenen opgetrokken was. Zodat ze veilig waren in de stad . In de bunker werden we zowaar door dezelfde gids ontvangen als vorig jaar.  

Hij en nog 4 gidsen gingen daarna helemaal los over telefoons, 

Mechanische centrales, distributie en over hele dikke kabels die iedereen met iedereen verbond tot glasvezelkabels van nu. Interessant maar vaak ging het technische gedeelte mij ver boven 

mijn kleine snappertje. Ik had het niet willen missen.

Dat was de PTT in de volksmond zeiden ze: P(utje graven) T(entje zetten) T(ukkie doen).

Terug in de bunker kregen we een verrassing in de vorm van een 

High Wine ofwel aangeklede borrel . Heerlijke stoelen want de voeten, heupen, knieën gingen danig protesteren. 

 

Gezellig een sportclub zijn op deze relaxte manier.

 


 

 

Om 17.00 uur gingen we naar huis. Tenminste dat dachten we even te doen maar dat liep even anders. Er was een ongeluk met de metro geweest waardoor we op Kralingse Zoom in een grote dikke rij op een bus stonden te wachten. Ja, ja ineens 31 mensen erbij die ook naar de Terp wilden. Als haringen in een ton zijn we vervoerd naar Capelle.

 

Gelukkig is het goed gekomen alleen kwamen we wat later aan bij het Chinese restaurant de "Gouden Oceaan " in Nieuwerkerk aan den IJssel.

 

 

 


De chinees vond het niet erg want hij stond ons als vanouds met een glimlach van oor tot oor op te wachten. 

We dachten na de uitgebreide lunch ik hoef niet zoveel maar dat ging toch niet helemaal op. Onder een gezellige sfeer met ook aan mijn tafel vele lachsalvo's genoten we van het smakelijke eten.

En toen was het voorbij. Een hele dag met elkaar doorgebracht met heel veel complimenten aan Rolf Roozenboom die dit allemaal had georganiseerd.

Lief bestuur bedankt dat ook ik mee mocht.

Zet mij alvast maar op de lijst voor volgend jaar.

 

Iedereen een hartelijke groet en bedankt voor alle gezelligheid.

Anja Kleisterlee