Bezoek Maastunnel; Tuin Schoonoord en St. Laurentius Kathedraal te Rotterdam. 29-8-2019


Op 29 augustus 2019 hebben we ons jaarlijks uitstapje gehouden. Dit keer bestond er de mogelijkheid de catacomben van de Maastunnel te bezoeken of  in te schrijven voor een rondleiding in de historische tuin Schoonoord. Daarnaast hebben we met z'n allen de kathedrale kerk St. Laurentius aan de Mathenesserlaan in Rotterdam bezocht.

 

Om alle plekken te bereiken hebben we volop gebruik gemaakt van het Rotterdamse openbaar vervoer.

 

De afsluiting van de dag met een gezellige borrel en maaltijd vond plaats in een locatie aan de oever van de Maas. Een heerlijk buffet van vis- en vleesgerechten was een groot succes. Ook het nagerecht met verschillende soorten yoghurt en pruimen werd door iedereen geroemd.

 

We kunnen terugzien op een leerzame en gezellige wandeldag.

 

We hebben op 29 augustus ons jaarlijkse uitje gehad. Daarop terugkijkend kunnen we zeggen dat het een heel gezellige dag was. 
We hebben dit jaar dankbaar gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. We hebben op die manier ook nog wat van ons mooie Rotterdam kunnen zien. 
Rolf had voor ons een mooi program in elkaar gezet. We zijn begonnen in de Noorse kerk. Daar kregen we koffie met een speciaal Noors lekkernij er bij. Na de koffie beken we daar nog even de kerkzaal die geheel van hout was met prachtige schilderingen versierd.
Om ca. 10:30 uur gingen we in twee groepen uiteen. 
De ene groep ging onder leiding van een gids van het Gilde Rotterdam naar de historische tuin "Schoonoord". Een bijzondere tuin niet alleen vanwege de geschiedenis maar ook vanwege de bijzondere bomen en planten die de tuin rijk is.
De andere groep ging naar de Maastunnel. Deze is gebouwd in de periode van 1937 tot 1942. Door twee gidsen van het Gilde Rotterdam werden we over dit voor die tijd technisch hoogstandje bijzonder goed geïnformeerd over de totstandkoming van deze tunnel. We daalden af in de catacomben van de tunnel en kregen zo een kijkje in het hart van de tunnel. Grote ventilatoren van 2 meter doorsnee zorgden tot voor kort de aan- en afvoer van de lucht.. De langste roltrappen van Europa zijn  we op en af gegaan. Ook de informatie over het onderhoud van die trappen en alles wat daarbij komt kijken om het veilig te houden werd gedetailleerd aan ons uitgelegd. 
Om ca. 12:45 waren we allemaal weer terug in de Noorse kerk om daar van ons zelfgemaakte lunch te genieten.
Na zo'n drie kwartier vertrokken we met het Openbaar vervoer (bijzondere ervaring voor velen van ons) naar de Kathedrale kerk St. Laurentius aan de Mathenesserlaan.
Ook daar weer een voortreffelijk rondleiding met veel bijzonderheden over de kathedraal. We zijn  de gewelven van de kathedraal in geklommen en hebben de klokkentoren beklommen.  
Na zo'n twee uur in de kerk vertoefd te hebben zijn we, weer met het OV, naar roeivereniging Nautilus vertrokken. Dat ligt vlakbij de oude watertoren in de Rotterdamse wijk De Esch. 
Eerst een heerlijk drankje voor iedereen en toen aan het buffet. Wat een geweldige verrassing was dat. Diverse vissoorten, salades, paté, kalkoen, hartige taarten en ga zo maar door. Het zag er feestelijk en voortreffelijk uit. De mevrouw en haar partner die dit verzorgd hadden verdienden met recht een pluim. Ze waren eerst nog bang dat het veel te veel zou zijn. Maar het was zó smakelijk dat het zeg maar schoon op was. En dan tot slot nog een heerlijk toetje waar iedereen nog een plekje voor had over gelaten. Ook dat was bijzonder lekker.
Dit was voor iedereen aanleiding met gulle hand een fooi in het rondgaande mandje te deponeren.
Met een kort dankwoord door de voorzitter werd het mandje aan de kokkin overhandigd.
Rolf nogmaals bedankt voor je inzet voor deze dag die we als zeer geslaagd kunnen bestempelen.