Uitstapje naar de Markthal , project de Delft en Delftshaven


Wandeltocht 2015

 

Met de wetenschap van vorig jaar, besloot het bestuur dat ook dit jaar weer een wandeltocht gehouden moest worden. Ze kreeg van verschillende leden ideeën aangedragen en besloot uiteindelijk het idee van Rolf Rosenboom te honoreren. In oktober en wel op de zestiende werd de wandeltocht gehouden. De nacht ervoor heb ik een aantal schietgebedjes afgevuurd in de hoop dat de weergoden aan onze kant zouden staan. En ja hoor, om 10.00 uur was het weer al aardig opgeklaard. En de dag zou eigenlijk qua weer een dikke acht verdienen.

Iedereen werd op het prachtige Centraal Station in Rotterdam om 10.00 uur welkom geheten.

 

 

 

Er werd begonnen met een bakkie koffie in de huiskamer van het station. Na een half uurtje werd met de wandeling begonnen. Rolf stelde ons voor aan zijn collega rondleidster Bep.

Samen verzorgden zij voor een tweetal groepen van onze leden de wandeling. Uiteraard werd begonnen met het Station.

 

Een indrukwekkend staaltje bouwkunst bleek ten grondslag te liggen aan de ondergrondse fietsenstalling. Eerst werd het plafond van de stalling gestort. En toen die uitgehard was, werd de grond er onderuit gegraven. Al met al is het een gigantisch bouwwerk geworden waar veel mensen op af komen en Rotterdammers trots op zijn.


De route vervolgde over het Weena naar de Coolsingel om uiteindelijk bij het Gemeentehuis aan te komen. Daar werden wat wetenswaardigheden over de historie verteld en werd de binnentuin bezocht. Vandaar werd de route weer opgepakt richting de markt. Hier werd voor de meesten voor het eerst de niet te missen en pas geopende Markthal bezocht. Een gigantische hal. Negenendertig meter hoog, elf verdiepingen en de hal geeft ruimte aan ca. honderd permanente en op food gerelateerde marktkramen. In de plinten van de onderste twee lagen bevinden zich ‘food’-winkels en acht horecazaken. De opgravingen die bij de bouw zijn opgegraven, liggen in de hal in een aantal vitrines ter bezichtiging.  Vanaf de tweede t/m elfde verdieping zijn tweehonderdachtentwintig woningen gesitueerd met een oppervlakte van 75m2 tot 200 m2, 102 huurwoningen en 126 koopwoningen. Onder de Markthal bevindt zich een parkeergarage met 1.200 parkeerplaatsen.

 

Het kunstwerk aan de binnengevel van de hal is getiteld “Hoorn des Overvloeds”. Het bestaat uit 4500 platen met een totale oppervlakte van 11.000 m2. Het ontwerp hiervan is van Arno Coenen en Iris Roskam.

Vervolgens ging de wandeling verder naar het al oude en bekende “Delfshaven”. Een authentiek stukje Rotterdam waar veel toeristen een kijkje nemen. Ook wij werden door Rolf en Bep aan de hand genomen om dit unieke stukje nader te bekijken.

 

Vanaf de markthal gingen we naar de Coolsingel om aldaar de tram te nemen naar de historische werf “De Delft”. Daar werden we door Rolf en zijn kompaan Harry meegenomen terug in de tijd. Een gigantisch schip “De Delft” wordt daar gebouwd zoals dat een aantal honderd jaren geleden werd gedaan. Namelijk geheel uit hout en met heel veel houtsnijwerk. Op dit moment zijn er helaas onvoldoende middelen beschikbaar om de bouw te voltooien. Zoals we nu kunnen zien zal het nog een aantal jaren inbeslag nemen alvorens het schip te water kan worden gelaten. Na de rondleiding door de werf gebruikten we de goed verzorgde lunch.

 

 

Aan het eind van de route streken we neer bij een gezellig cafeetje en konden we onder het genot van een drankje op het buitenterras terugkijken op een geweldig gezellige en mooie wandeldag. Dank aan Rolf en zijn Bep die met kennis van zaken ons hebben rondgeleid en geïnformeerd.